Charita Česká republika

Nezisková humanitární organizace Charita Česká republika je největším nestátním poskytovatelem sociálně zdravotních služeb v České republice s více než stoletou historií.

Pojem Charita (Caritas) znamená lásku k bližnímu. Charita vlastně existuje od té doby, co jsou křesťané. Špitály, sirotčince, útulky pro postižené a podobná zařízení vedla církev dávno před tím, než se o takové lidi začal starat stát.

Hlavní činností Charity ČR je pomoc potřebným na území České republiky. Stále větší měrou se podílí také na humanitární a zejména rozvojové pomoci do zahraničí.

Organizační struktura

Členem Charity ČR je osm arci/diecézních charit ( Brno, Praha, Olomouc, Ostrava-Opava, České Budějovice, Hradec Králové, Plzeň, Litoměřice), Česká katolická Charita – Domovy řeholníků a řeholnic a Řeckokatolická charita. Na území jednotlivých arci/diecézních Charit působí oblastní, městské a farní charity. Sekretariát CHČR je národní centrálou, zajišťuje servis pro celou organizační strukturu Charity na území České republiky. Je sídlem statutárního zástupce - ředitele CHČR.

Právní postavení

Charita Česká republika je právnickou osobou dle Kodexu kanonického práva ( kánon 312, 313 ). Je součástí (útvarem) římskokatolické církve registrované v České republice podle zákona č. 3/2002 Sb., od níž odvozuje svou právní subjektivitu, a evidované podle zákona 3/2002 Sb.

Pracovníci Charity ČR se řídí platným kodexem organizace.

Charita ČR a mezinárodní organizace

Charita ČR je partnerem OSN, Generálního ředitelství ECHO  při Evropské unii a dalších mezinárodních neziskových organizací. Charita ČR je členem konfederace 162 národních charit sdružených do Caritas Internationalis.

Seznam charit v českobudějovické diecézi

Diecézní charita České Budějovice:

DCH České Budějovice

DCH České Budějovice - Dobrovolnické centrum

DCH České Budějovice - Dům sv. Františka

Charity s právní subjektivitou:

FCH Boršov nad Vltavou

OCH Vimperk

FCH Vyšší Brod

CH Zliv

Charity bez právní subjektivity:

CH Bílá Hůrka